Tuesday, January 18, 2011

HOT RECIPIES

SAMBAL ITAM ROZITA



bahan2:
1)beberapa biji cili padi(ikut masing2,kalo nak lagi pedas,letakla byk cili)
2)beberapa biji bawang kecil
3)segenggam ikan bilis
4)sedikit serbuk kunyit
5)sedikit garam
6)bahan paling penting ialah 3-4 ketul belimbing itam(bahan mentah ni bole bt sendiri.rebus belimbing buluh dalam periuk dgn garam smpai wrnanya bertukar mnjdi itam)

cara2 masak:
1)blender cili padi sampai bijinya hancur
2)blender plak bawang kecil n ikan bilis tadi(jgn sampai hancur sgt)
3)panaskan minyak,tumis bahan2 yg dh diblender td,kemudian masukkan sedikit serbuk kunyit,garam n ramas2 belimbing itam tadi n campak ke dalam kuali...tumis sampai naik bau..pastu angkat n hidangkan...senangkan?..sambal itam ni bole jadi penambah selera waktu makan tgh hari.

LAKSA PENANG ROZITA



bahan2:
1)satu bungkus mee laksa
2)10 ekor ikan selayang(yg segar)
3)segenggam lada kering(kalo nak pedas tambah lagi)
4)2 biji bawang besar + 6 biji bawang kecil
5)segenggam ikan bilis
6)3-4 batang bunga kantan(dibelah dua)
7)sebebat daun kesum(lagi banyak lagi best)
8)8-10 keping asam keping
9)gula secubit
10)garam secukup rasa

cara2 masak:
1)rebus ikan selayang dgn sedikit garam n 2-3 keping asam keping
2)ambil isi ikan yg dh direbus,asingkan drp tulangnya
3)blander isi ikan selayang tu,blander plak tulangnya n tapis airnya(jgn amik tulang dia plak,mau tercekik leher nk makan nnti)
4)blander bawang,asingkan
5)blander lada kering,asingkan(lada kering potong2 pastu rebus dulu spya ilang pedasnya)
6)camur sume bahan yg dh diblender td n masukkan dalam satu periuk besar+air
7)buka api kecil,masukkan asam keping,tunggu sampai didih
8)masukkan garam,bunga kantan n daun kesum
9)agak2 dh masak,tutup api
10)hidangan sudah sedia utk dimakan...tambah la apa2 aksesori yg sesuai mcm telur rebus,lada,bawang yg dh dihiris n limau kasturi...sediakan hidangan dlm pinggan n mangkuk yg mahal2...mesti teruja nak makan..:p

MUSHROOM SOUP MYLIN



Bahan2:
1)1 mangkuk polistrin kecil isi ayam
2)2 mangkuk polistrin kecil tepung gandum
3)3 sudu majerin
4)2 ketul kiub ayam
5)stgh tin cendawan butang
6)sedikit lada hitam
7)garam secukup rasa
8)daun sup

cara2 masak:
1)rebus isi ayam,pastu blander
2)gaulkan majerin tadi dgn tepung gandum,pastu masukkan air n blander bahan tu
3)blander sekali dgn kiub ayam tadi
4)masukkan bahan2 yg dh diblander dlm periuk besar n buka api perlahan bebenor
5)racik2 cendawan butang tu n masukkan dlm periuk tadi
6)dh agak2 didih masukkan plak lada hitam yg telah ditumbuk halus
7)masukkan garam secukup rasa
8)adjust air,kalo pekat sgt tambah lagi
9)agak2 dh masak,tutup api n taburkan daun sup yg telah dihiris halus.
10)sup sudah sedia utk dicuba rasa.....

selamat mencuba resepi2 dr teman2 kesayanganku ini...Insya Allah xrugi sbb diorang ni chef2 terkemuka dari seberang....(,")
2)

4 comments:

  1. wah..sesuai untuk orang bujang mcm saye yg duduk kat umah sewa ni..hehehehe

    ReplyDelete
  2. mesti sedap ni..sebab menuntut dari yang pakar...heheheh..kot yer pun janganlah bubuh nama aku kat resepi tu..macam aku ni cheff gitu..kasi la nama sambal belimbing itam ke..laksa penang ikan selayang ke..heheh..tak per la, pasni nak kena kumpul bahan nak terbitkan buku resepi la pulak..dalam tu ada satu resepi istimewa iaitu Baksoo Nas Sempoi..heheh

    ReplyDelete
  3. hoho...rahsia bakso ku tidak boleh didedahkan d ruangan ini...mahal resepi tu kak ita..hehe

    ReplyDelete
  4. rahman:mmg sesuai org2 bujang mcm awak masak kt umah..masak yg senang2 n simple2 je...mudah,cepat,ringkas,sedap dan selamat(,")

    ReplyDelete