laksa ni kak ita yg ajar aku...kalau dulu selalunya aku bt laksa guna ikan kembung, la ni guna ikan selayang..ikut petua kak ita ikan selayang rasenya lebih manis dan isinya lebih banyak..
bahan-bahan bt kuah laksa:
1)ikan selayang (bgtg pada saiz,kalo kecik amik ler 15 ekor, kalo besar 8 atau 9 ekor)
2)lada kering yg telah dibuang biji,direbus n diblender(bergantung msing2,kalo nk pedas bubuh banyak2 sikit)
3)bawang besar 5 atau 6 ulas
4)2 kiub ikan bilis (tapi,aku xsuka letak kiub sbb dlmnya ada pak aji naik moto, maka aku gantikan kiub tu dgn ikan bilis kecil segenggam)
5)4-6 batang bunga kantan (dibelah dua)
6)seikat daun kesum
7)10-12 asam keping (kalo asam keping tu jenis yg masam sokmo,jgn bubuh byk sgt,nnti kuah jadi masam sokmo)
7)gula dan garam secukup rasa
bahan2 hiasan/aksesori:
1)cili padi dihiris halus
2)bawang besar dihiris halus
3)telur rebus
4)timun dihiris halus
5)daun selum dihiris halus
6)limau kasturi
cara2 nk bt kuah laksa ikan selayang:
1)siang ikan selayang, basuh n rebus dalam periuk,masukkan sekali beberapa keping asam keping n 2 sudu garam (supaya bahan2 tu resap dlm ikan masa awal2 lagi)..rebus sehingga ikan masak
2)asingkan isi ikan drp tulangnya
3)blender isi ikan selayang tu menggunakan air rebusan ikan tadi, masuk dalam periuk
4)blender tulang ikan guna air rebusan, tapis n masuk dalam periuk yg sama
5)blender bawang merah bersama segenggam ikan bilis, masuk dalam periuk yg sama
6)masukkan lada kering yg telah diblender tadi ke dalam periuk yg sama
7)tambah air masak dalam periuk, idupkan api sdrhana besar,masukkan lebihan asam keping, gula n garam secukup rasa
8)bila kuah dh dekat mendidih, masukkan plak bunga kantan n daun kesum..
9)tunggu sehingga 10-15 minit...
10)kuah laksa siap untuk dihidangkan
11)jgn lupa plak mee laksanya...cari periuk lain..mee laksa tu rendam dalam air mentah dulu,sementara tunggu air dalam periuk mendidih...bila dh mendidih, baru masukkan mee laksa tu n buang air mentah tadi...rebus mee laksa sehingga lembut dan sesuai utk dimakan...kalo masih xlembut,tpi air dalam periuk dh makin susut,jgn tambah dgn air suam biasa,tapi tambah dgn air panas,ada paham?hehe...lg satu,sbg ingatan,jgn masukkan mee laksa tu dlm periuk selagi air dlm periuk tu belum mendidih,kalo masukkan juga,nnti mee laksa tu akan jadi hancur putus2...
p/s: sebenarnya,semakin byk kali kita panaskan kuah laksa tu, maka makin sedaplah rasenya....sbb tu aku suka makan laksa berhari-hari panaskan kuahnya...
akhir kata, selamat mencuba resepi laksa ikan selayang!!!...mudah2an rasenya seperti yg diharapkan...hehe...p
gambar2 kt bawah ni, aku snap guna nokia C3 kt dapur umah lepas siap masak laksa...selamat menjamu selera....
Nyumm...nyummmm...memang lazattt
ReplyDelete