Sunday, September 2, 2012

Medan - Brastagi - Parapat (3 hari 2 malam) - hari 1

cuti pertengahan tahun yang lepas, aku, bay , n 2 orang lagi kawan sekolah dia gerak ke medan indonesia...asalnya,kawan bay kak naza yg ajak bay,tiba2 aku pon bole terjoin sama..hehe...tiket flight tgh murah time tu pergi balik RM280 je seorang...so,aku pun ckp dgn bay on je...1st time aku n bay naik flight n melancong ke indonesia, mmg excited xterkata la...hehe...flight ktorg gerak dr LCCT lebih kurang kol 5.30 ptg kot...aku pn dh terlupa sbb lambat sgt post trip ni dlm blog...p rugi gak satu hari sbb smpai medan dh ptg sgt...pjlnan naik flight xde lah lamer sgt..lebih kurang 30-40 minit je..mmgg xsempat nk tido la sbb teruja tgok pramugari yg cun2...seat ktorg ada plak org laen duduk,so trpaksa la ktorg beralah duduk tmpat laen..hajat aku nk duduk sebelah tgkap tgok pmndangan bwah mmg x kesampaian laa..ishk..sedikit kecewa...sabor niza... 

ni dalam flight air asia lyan snap dgn bay
Pramugari air asia tgh terkial2 demo guna jaket kslmatan...pakai skirt...mmg cuci mata la jejaka2 yg tgok...xleh ke diorg tukar paradigma ckit pkai baju kurung...bukan ke baju kurung tu baju kebangsaan...tgok pun sopan je..barulah melambangkan jati diri sbg rakyat malaysia yg kaya dgn adat melayu....p..nk kena habaq dgn PM nih...
sampai je lapangan terbang kt medan, kak naza solat asar jap..peliknya aku tgok surau kt cni...ruangan solat lelaki dgn perempuan campur je,xde tirai pun..terkejut kak naza dlm tu..ktorg dh bt jamak takhir kt LCCT tadi,so tggu kak naza siap je..kt cni kita akan jadi muda sejam sbb waktu kt Indonesia awal sejam dari Malaysial...gerak dr LCCT kol 5.30 n sampai kt Medan pun masih 5.30 lagi...mmg awet muda sejam..heh..lpas bbrapa minit,brulah pemandu pelancong ktorg sampai..namanya DANU..tgok umur mcm muda lagi...dlm lingkungan 24-26 tahun....transportation yg ktorg dpt mmg best  KIJANG @ kt Malaysia sebut MPV..4 org pelancong dibawa berjalan2 naik MPV mmg best la...layanan 1st class...pemandu pelancong pun sgt ok...ramah xterkata...tapi yg kelakornya, xsempat pemandu pelancong nk perkenalkan diri lagi,kak naza,kak ilah n bay dh riuh2 kt blakang...mmg dh kalo namanya cikgu byk cakapnya,bkan stkat kt sekolah je, kt lain2 tempat pun sama....siap kena perli dgn DANU, "aik,igtkan dh xingat nk tanya nama saya"..hehe...sorry ye PAK DANU
ada beberapa BANNER yg masyarakat kt cni bt secara tradisional..aku pn xpasti bahan daripada apa..yg penting di kiri kanan jalan byk BANNER SELAMAT DATANG dipasang...hmm,meriah jalan.
perjalanan daripada pekan MEDAN ke BRASTAGI sepatutnya xde lah lama sgt,tpi disebabkan kt pekan MEDAN ni jam teruk,maka perjalanan menjadi berjam2....lagila,tgh hujan renyai2,pokok tumbang,maka semakin jam la jalan...nasib baik DANU dlm kereta byk bercerita, maka xdelah bosan sgt...satu yg aku kagum dgn pemandu kt cni,stp kali nk memotong,diorang mesti bunyikan hon utk bgthu pemandu lain akan kehadiran diorang,n masing2 selalunya akan beralah bagi laluan kepada pemandu lain,sikap tolak ansur masyarakat kt cni mmg sgt mengagumkan...sbb tulah DANU kata kt cni,jarang berlaku xcident sbb semua pemandu bertolak ansur...jauh beza dgn budaya msyrkt malaysia..kalo bunyi HON tu maksudnya xpuas hati n susah nak tgok tolak ansur d jalan raya..sbb tulah xcident byk kt Malaysia..
kt trafic light cni,jgn berani2 buka tingkap kereta, sbb byk peminta sedekah yg akan dtg buat muka sedih....contohnya kt dalam gambar ni..siap bwa alat muzik dkat2 dgn tgkap kereta...inilah antara pemandangan kurang menyenangkan kt kawasan ni...
ktorang sampai HOTEL HORRISON dekat jam 10 malam kot...aku tgok pelayan hotel pun dh ngantuk nk layan ktorg makan malam...lewat sgt smpai sbb jalan jam teruk tadi....makanan pn dh sejuk...hmm dh lapor sgt,so telan jelah apa yg dihidang...bismillah....
ni sup tomato...sedap gak..jemput la ye kalo xsegan....p...lpas dinner,ktorg trus check in,solat,n tido..penat xterkata...xsabor nk menempuh perjalanan hari esok plak....jumpa lagi d post hari kedua ye...selamat melancong ke MEDAN!!!..


SALAM......ILALLIQA'

No comments:

Post a Comment